Agenda


2019-03-15

Austera Eleganza, Turijn in beeld, woord en muziek
Door: Patrizia Schiozzi & Pieter A. Bakker
Vrijdag 15 maart 2019 om 19:30 uur.

Turijn gold lange tijd als typische, industriële werkstad in Noord-Italië en als het lelijke zusje van klassieke parels als Venetië, Rome en Firenze. Sinds het in oude luister herstellen, aan het begin van deze eeuw, van deze voormalige hoofdstad van het verenigde Italië, straalt Turijn weer als vanouds: de grandeur van de paleizen in en rondom de stad, het rijke erfgoed aan abdijen en kerken, de imponerende pleinen, de culinaire geneugten en het veelkleurige culturele leven maken van de huidige hoofdstad van Piemonte een niet meer te missen reisdoel.

In deze lezing zullen Patrizia Schiozzi en Pieter A. Bakker lijnen trekken tussen het mythische begin, de Romeinse tijd, het koninklijke verleden (toen het huis Savoye de stad als domicilie koos) en het opnieuw luisterrijke heden. Cultuurgeschiedenis, eigen ervaringen en onvermoede wetenswaardigheden zullen samenkomen tot een ode in beeld, woord en klank.

Patrizia Schiozzi is Turijnse van geboorte. Sinds 1986 woont zij in Nederland. Italië en met name haar geboortestad kunnen echter rekenen op jaarlijkse bezoeken. Ze zet vol trots haar professie (als ontwerper van websites) en hobby (fotografie) in om de herboren stad over het voetlicht te brengen.
Pieter A. Bakker is muziekhistoricus. Hij verzorgt cursussen en lezingen voor zijn bureau Musica Docet en richt zich daarbij o.a. op facetten van de Italiaanse muziek- en cultuurgeschiedenis.

Locatie: Trevianum Scholengroep Sittard ,  ingang Havikstraat, 2e verdieping.
Leden van Dante hebben gratis toegang. Aan niet-leden vragen we een donatie van € 3.- p.p.

terug