Agenda


2019-05-17

Travels with Vasari, part 2.
Lezing door dhr. Thei Salden uit Limbricht.
Aanvang 19:30 uur

“Wij kunstenaars verdienen het om herdacht te worden”.

De kunstgeschiedenis is begonnen  met het boek  Le Vite.  Hierin beschrijft hij de levens van de grootste schilders, beeldhouwers en architecten. Vasari’s evolutionaire perspectief bleek zo invloedrijk dat de visie op de kunst er blijvend door is bepaald.
Na een korte samenvatting van deel 1 gaan we in deel 2 naar  het hoogtepunt van onze reis: de drie titanen: Leonardo da Vinci, Raffaello en Michelangelo, de Messias van de kunst.  Ondertussen bewandelen we ook een aantal zijwegen en ontmoeten de familie Sangallo, architecten en ingenieurs. We staan even stil bij kunstenaars die in de vergetelheid zijn geraakt zoals bijv. Giacomo Pontormo. Er volgt een interessant intermezzo met een vooraanstaande Florentijnse psychologe  met als onderwerp Vasari. Verder een vreemd verhaal over Giovanni Antonio Bazzi,  Il Sodoma.  

Er zijn ook blinde vlekken in Vasari’s reis en we gaan naar Parma en bewonderen Antonio Correggio, de koepel van de Dom met het duizelingwekkende perspectief. Venetië, nog verder weg van Toscane  en dus minder goedkeuring van Vasari, wordt bezocht en Vasari maakt een uitzondering voor Andrea del Verrocchio  ( Leonardo’s leermeester) en Titiaan.

Voor Vasari waren Rome en Florence de centra van macht en er was slechts één Messias , “de goddelijke Michelangelo, geen mens maar een door God gezonden engel om de rest van ons kunstenaars te tonen hoe het gedaan moet worden”.

Vasari beëindigde Le Vite 4 jaar na Michelangelo’s dood, 6 jaar vóór zijn eigen dood. Hij ontwierp een plaats, een kapel gewijd aan de nagedachtenis aan Michelangelo: La Cappella di San Lucca, in de Santissima Annunziata, Florence.

Locatie: Trevianum Scholengroep Sittard ,  ingang Havikstraat, 2e verdieping.
Leden van Dante hebben gratis toegang, aan niet-leden vragen we een donatie van € 3.- p.p.

terug