Nieuws


Ensemble Oriana op 17 maart in het Salviuskerkje

Zondag 17 maart 15:00 uur
ENSEMBLE ORIANA - PETRARCA  in beeld gebracht met muziek, vertellingen en gedichten          
http://www.ensemble-oriana.com/

Entree: 15,00 euro ;  kinderen tot 12 jaar gratis. 
Leden van de Dante Alighieri Sittard-Geleen ontvangen € 2.50 korting op vertoon van hun lidmaatschapskaart.
Reserveren: info@ensemble-oriana.com
Info: www.ensemble-oriana.com

Lokatie: Salviuskerkje, Platz 2, 6141 AT Limbricht
www.salviuskerkje.nl │  046 4588423             

De Italiaan Francesco Petrarca (Arezzo 1304 – Arquà 1374) was schrijver, dichter en humanist. Hij werkte in Avignon aan het hof van de paus. Hij werd daar verliefd op Laura, aan wie hij zijn bekendste werk, zijn beroemde canzoniere, opdroeg. Dit werk bevat voornamelijk gedichten over zijn onbereikbare en onbeantwoorde liefde voor haar. Hij bezingt haar schoonheid in een schitterend Italiaans en Frans landschap.
Als geleerde en dichter werd hij in zijn eigen tijd al zo gewaardeerd dat hij gelauwerd werd in Rome. In later eeuwen werd hij ook nog bewonderd en nagevolgd door andere dichters, die de Petrarkisten genoemd worden. Vele van zijn gedichten werden, in een veel latere periode, op muziek gezet. Ensemble Oriana schetst een beeld van Petrarca en zijn tijd door middel van muziek uit dezelfde 14e eeuw, die in Frankrijk Ars Nova en in Italië Trecento genoemd werd: composities van o.a. zijn tijdgenoten Jacopo da Bologna, Francesco Landini en Guillaume de Machaut, maar ook van de veel vroegere Giraut de Borneilh (ca1138-1215)  het troubadours-lied: Reis Glorios) en de latere Guillaume Dufay ( 1397-1474).  Bovendien, om het beeld vollediger te maken, vertellen ze over het leven van Petrarca en lezen ze voor uit zijn werk, dat veel toegankelijker is dan men gewoonlijk denkt.
Na afloop is er gelegenheid om met de leden van het ensemble te spreken en vragen te stellen. Zij vinden het fijn om in contact met het publiek te komen.

Ensemble Oriana specialiseert zich in het uitvoeren van muziek uit de late middeleeuwen en renaissance. De vaste leden van het ensemble zijn de blokfluitisten Hidesato Sugiyama en Anneke Hoekman. Zij kennen elkaar van hun studie aan het Utrechts Conservatorium, waar zij beiden in 2011 hun diploma `Master of Music` behaalden. Tijdens en na hun studie deden zij onderzoek naar de uitvoering van muziek uit de middeleeuwen en renaissance. Bij Ensemble Oriana kunnen zij hun liefde voor oude muziek  delen met het publiek, waarbij samenspel op hoog niveau heel belangrijk voor hen is. Hidesato en Anneke spelen soms als Duo Oriana, maar zij betrekken ook graag andere musici bij het ensemble. Per concert of programma kiezen zij de meest geschikte samenstelling van het ensemble. Het werken met zangers is voor Hidesato en Anneke heel belangrijk en zangers worden daarom zo veel mogelijk ingezet: vaak werken ze met Esther Kronenburg en Joep van Buchem, beiden specialisten op het gebied van de uitvoeringspraktijk vocale muziek in de 15 eeuw en renaissance. Ensemble Oriana

Het ensemble beschikt over een set speciaal voor hen gebouwde consortblokfluiten. Deze consortblokfluiten zijn kopieën van instrumenten uit de renaissance en gebouwd door internationale bouwers zoals Peter van der Poel, Heiko ter Schegget en Fransesco LiVirgi.

terug