Oriana Fallaci / door dhr. Luigi Barone uit Dordrecht, 11 oktober 2019

Dhr. Barone ( voorzitter Dante Dordrecht) heeft een lezing gehouden over de Italiaanse verzetsstrijdster, journaliste, publiciste en schrijfster Oriana Fallaci (Firenze, 29-06-1929/15-09-2006). Deze Italiaans gesproken lezing werd bezocht door onze leden, cursisten en docenten. Hiermee lijkt een traditie geboren om jaarlijks één lezing te verzorgen in de taal van het land dat we allemaal een warm hart toedragen.
Luigi schetste ons een beeld van een vrouw die haar lange en succesvolle loopbaan diverse prominente personen heeft geïnterviewd, denk aan bv de Dalai Lama, Henry Kissinger, de Sjah van Perzië, Willy Brandt, Yassar Arafat, Indira Ghandi en Ayatollah Khomeini. Oriana Fallaci was niet onomstreden. Haar persoonlijkheid in combinatie met het feit dat ze geen blad voor de mond nam en nooit verlegen was om een gewaagde uitspraak, maakte dat ze wereldwijd veel bekendheid kreeg.
In haar werken “De kracht van de rede” en “De Woede en de Trots”, beschreef ze de bedreigingen voor de Westerse cultuur die volgens haar uitgaan van het islamisme en de geleidelijke invoering van de religieuze wetten.
In haar laatste levensjaren stond de als atheïste en links bekend staande Oriana Fallaci op zeer vriendschappelijk voet met kardinaal Joseph Ratzinger, de latere paus Benedictus XVI. Na de aanslag op de Twin Towers op 11 september 2001, besloot ze het stilzwijgen dat ze zichzelf had opgelegd, te doorbreken. Ze beschreef uitgebreid haar emoties, gedachten over het Vaderland, over Amerika en over de Islam. Haar werk is in meer dan 20 talen vertaald.