Austera Eleganza: Turijn in beeld, woord, muziek čn smaak! door Patrizia Schiozzi en Pieter Bakker, 15 maart 2019

De druk bezochte lezing van deze avond ging over de stad Turijn en zijn ontwikkeling door de jaren heen.
In 1ste instantie was er het mythische begin, gevolgd door de Romeinse tijd en later het koninklijk verleden toen het huis Savoie de stad als basis koos. Turijn gold lange tijd als typische, industriële werkstad in Noord-Italië, maar sinds het begin van deze eeuw, straalt de voormalige hoofdstad van het verenigde Italië, weer als vanouds.

Aan de hand van door Patrizia gemaakt fotomateriaal (werkelijk prachtige beelden en schitterende weergaven van gebouwen die door het licht een nòg grotere schoonheid kregen), werd de grandeur van de paleizen in en rondom de stad goed in beeld gebracht. Het rijke erfgoed aan abdijen en kerken, de imponerende pleinen, de culinaire geneugten en het veelkleurige culturele leven, maken van de huidige hoofdstad van Piemonte een niet meer te missen reisdoel. Met name door de financiële injectie die de stad kreeg nà toewijzing van de Olympische Spelen in 2006, heeft Turijn een ware metamorfose ondergaan. De verschillen van vòòr en nà, waren treffend in beeld gebracht.

Zowel Patrizia Schiozzi als Pieter Bakker lieten ons ervaren met welke trots en passie zij deze stad bekijken. Alle zintuigen werden ingezet om ons te laten genieten van de stad Turijn. De muziek was zorgvuldig bij het beeldmateriaal gekozen en bleek een ware aanvulling op hetgeen in de presentatie te zien was.  De cultuurgeschiedenis, eigen ervaringen en onvermoede wetenswaardigheden kwamen samen tot een ode aan de stad Turijn, zowel in beeld, woord als klank.

Tijdens de pauze werden we door Patrizia en Pieter nog extra in de watten gelegd met de door hun meegebrachte fameuze ghianduiotto. Deze heerlijke pralines, die een typische product zijn van de regio Piëmonte, zijn gemaakt van melkchocolade en fijngehakte hazelnoten.

Achtergrond over Patrizia Schiozzi: Ze is Turijnse van geboorte en sinds
1986 woont zij in Nederland.
Italië en met name haar geboortestad kunnen echter rekenen op jaarlijkse bezoeken. Ze zet vol trots haar professie (als ontwerper van websites) en hobby (fotografie) in om de herboren stad over het voetlicht te brengen.
Achtergrond over Pieter A. Bakker: Hij is muziekhistoricus en verzorgt al zo’n 30 jaar cursussen op het gebied van muziekgeschiedenis en muziekhistorische lezingen. Hij heeft een eigen muziekhistorisch bureau, genaamd “Musica Docet”; een toepasselijke naam omdat muziek “onderwijst”
en daarmee verrijkend kan zijn om tot nieuwe inzichten te komen. Of zoals Pieter in een interview ooit zei: “wanneer je je verdiept in de geschiedenis van de muziek, neemt de luistervreugde toe”. Een mooie lezing waarbij na afloop nog diverse vragen uit de zaal aan het koppel werden gesteld en die op een grote waardering van het publiek konden rekenen.