Ciao Limburg, Het Little Italy van bij ons / door Joke Quintens en Dirk Chauveaux, 26 oktober 2018

Op vrijdag 26 oktober 2018 werd er een lezing verzorgd door Joke Quintens en Dirk Chauveaux, beiden oorspronkelijk afkomstig uit het Belgische land, maar inmiddels al 2 jaar woonachtig in Marseille.
Nadat ze een aantal jaren geleden in New York vol verwachting op zoek gingen naar de befaamde wijk “Little Italy”, werden ze enigszins onaangenaam verrast omdat het Italo-gevoel” wat ze daar dachten aan te treffen, eigenlijk niet zo sterk op een authentieke manier aanwezig was.
Het échte Little Italy bleek namelijk in Limburg te liggen, veel dichter bij huis, namelijk in de vijf mijngemeenten waar de eerste Italiaanse migranten ruim zeventig jaar geleden aankwamen en hun geschiedenis meebrachten. Dat stukje Italië, met zijn heerlijke keuken,  gevoel voor design, de muziek en totale manier van leven, vormde de inspiratie voor het boek “Ciao Limburg, Het Little Italy van bij ons”.

Joke Quintens is historica en was wethouder te Genk. Ze haalde haar master in geschiedenis en studeerde af rond het thema migratiegeschiedenis. Vanuit diverse invalshoeken heeft ze een sterke reputatie opgebouwd rondom het thema “samen een stad maken”, waarbij zowel burgers, ondernemers, kunstenaars, als wetenschappers en activisten, een rol spelen in het vormgeven van een stad en samenleving.
Dirk Chauveaux is al ruim 35 jaar actief als schrijver en scenarist en is oprichter van het tv-productiehuis Kladdaradatsch! Verder schreef hij o.a. de film “La Sicilia”.

Centraal in hun werk staat het thema “samen ondernemen om vooruit te komen” en dat is wat in hun lezing over de Italiaanse migranten goed naar voren kwam. Aan de hand van eigen ervaringen, verhalen, maar ook uit de gevoerde gesprekken met vele inwoners van de mijngemeenten, kregen we een mooi beeld geschetst over hoe de roots van zowel een individu als een groep, zijn kracht en zijn weerslag vindt in het dagelijkse leven in de verschillende wijken van de stad.

Passie en trots, het Italo-gevoel, dàt is wat de Italianen zo kenmerkt.
En waar ze ook neerstrijken, of het nu in New York is, of dicht bij huis, ze geven kleur aan het leven, met hun levenslust, hun smaak en stijl, vaak gelardeerd met de nodige bravoure!

Namens alle leden van Dante Alighieri danken we Joke en Dirk voor hun presentatie. En bovendien zijn we verheugd dat we de herinneringen aan deze avond levendig kunnen houden door de mogelijkheid die ons werd geboden om het boek “Ciao Limburg, Het Little Italy van bij ons”, te kunnen bemachtigen.