Emilia-Romagna: geschiedenis en gastronomie door Emily de Klerk, Amsterdam, 15 december 2017

Op vrijdag 15 december jl. is in aanwezigheid van ruim 140 leden van onze vereniging, een lezing verzorgd door Emily de Klerk.
Onze spreker van die avond is kunsthistorica en tevens een aantal jaren reisleidster geweest in dit prachtige, soms wat onbekende gebied van Italië. Haar voorliefde voor steden als Bologna, Ferrara, Ravenna en Rimini zijn deze avond ruim aan bod gekomen.
Veel mensen kennen de Italiaanse regio Emilia-Romagna alleen als “doorreisgebied” onderweg naar beroemde andere bestemmingen en nemen helaas te weinig de moeite om dit gebied verder te leren kennen.
Centraal in deze lezing stonden enkele van de vier bovengenoemde steden.
Bij elke plaats heeft Emily telkens een historisch persoon of onderwerp als uitgangspunt genomen. Bij Ravenna, de stad van de Oud-Romeinse en Byzantijnse mozaïeken, werd uitgebreid stilgestaan bij Galla Placida, de zus van keizer Honorius. Zij was van grote invloed en regeerde vanuit deze stad als keizerin-regentes over de laatste strohalm van het West-Romeinse Rijk. Zij leefde in de woelige tijden van de invallen van de barbaren en zocht in Ravenna een toevluchtsoord.
En wist u bijvoorbeeld dat Lucrezia Borgia als hertogin van Ferrara afrekende met het negatieve imago van haar familie, door zich als een vrome ondernemersvrouw te ontpoppen door onder meer waterbuffels te houden op de drooggelegde gebieden rond Ferrara?
Niet alleen zouden de tagliatelle en de tortelinni op haar lichaam geïnspireerd zijn, ook haar favoriete worstje wordt tot op de dag van vandaag in Ferrarra op het menu gezet!

“La Dotta” tot slot is één van de bijnamen van Bologna en verwijst naar de in 1088 gestichte Universiteit. Tot op de dag van vandaag is Bologna een gerenommeerde universiteitsstad. De geschiedenis gaat echter ver terug naar de 11de eeuw toen een verzameling wetteksten uit die tijd, een rol speelde in het conflict tussen paus en keizer en als zodanig de basis vormde voor de universiteit van Bologna. De studenten zorgde niet alleen voor de kenmerkende arcades van Bologna, maar ook voor de wereldfaam van de mortadella.

Na afloop van de druk bezochte lezing, werd tevens het jaar 2017 onder genot van een hapje en een drankje afgesloten. We kijken als vereniging terug op een mooi jaar en blikken ook vast een klein beetje vooruit naar 2018 waar de Giornata voor de deur staat!
Noteert u maar vast de datum van 26 mei 2018! Binnenkort volgt hier meer informatie op onze website.

Voor iedereen hele fijne Feestdagen en een goede gezondheid voor het nieuwe jaar!

Namens het bestuur van Dante Re Mi del Limburgo, Marion Wagemans