Le Quattro Ruote dellí Italia: De Italiaanse automobielindustrie vroeger en nu - door Eric Voerman, Groningen, 13 april 2018

Op vrijdag 13 april jl. heeft dhr. Eric Voerman, docent Marketing aan de Hanzehogeschool te Groningen en tevens bestuurslid van Dante Groningen een lezing verzorgd over de Italiaanse automobielindustrie.
Dat dit thema voor menigeen interessant is, bleek uit het feit dat zelfs uit Noord-Limburg een autoliefhebber naar Sittard was afgereisd om naar deze spreker te komen luisteren.
De invloed van de Italiaanse designers en hun betekenis voor tal van automerken, is legendarisch. De design studio’s zijn op relatief korte afstand van elkaar gelegen (allen in  Noord-Italië) en de 4 meest befaamde, Ghia, Gruppo Bertone, Italdesign Giugiaro en Pininfarina kennen een lange traditie. De meeste designers zijn ooit zelf begonnen als autocoureur en uiteindelijk fabrikant geworden om op die manier de kosten te kunnen dragen. Zo is Enzo Ferrari ooit (als coureur) begonnen bij Alfa Romeo en heeft zich daar tot chef Designer ontwikkeld. Nadat hij met ruzie vertrok, is hij het merk Ferrari begonnen; het enige merk overigens dat vanaf het begin van de Formule 1 actief is en daar een prachtige en succesvolle geschiedenis kent. 
Zo ook met de ontstaansgeschiedenis van Lamborghini; hij was een succesvol fabrikant van tractoren die zijn sportauto’s bij Ferrari kocht. Nadat Ferrucio Lamborghini kritiek had op Ferrari, kregen beide heren ruzie waarop Ferrucio zei: “dan maak ik toch mijn sportauto’s zelf! Het resultaat: een reeks prachtige modellen van Lamborghini die sinds het begin van de zestiger jaren van de vorige eeuw op de markt zijn verschenen.
Eén van de pijlers van het Italiaanse economische succes, zijn de merken FIAT en VESPA,  maar de enorme invloed van de Italiaanse designers, hebben hun stempel op de gehele (mondiale) automobielindustrie gezet.
Zo is bijvoorbeeld de Volkswagen Golf ontworpen door een Italiaan, maar ook de Volvo C70 en enkele Daewoo-modellen.
Een avond voor liefhebbers en zeker niet alleen voor de mannelijke leden van Dante. Zo werd de dames duidelijk gemaakt hoe zij hun invloed hebben in de uiteindelijke aanschaf van een auto!
En dat betreft zeker niet alleen de kleur!