Italiaanse plafondschilderingen (en de ontwikkeling van het perspectief) / Dhr. Arjen van Prooijen, Maastricht, vrij. 16 sep 2016

Arjen van Prooijen opende het nieuwe seizoen van Dante Sittard met een uitzonderlijke lezing over de Italiaanse plafondschilderingen en de ontwikkeling van het perspectief. Alle grote meester van de Renaissance en de Barok passeerden de revue en op weergaloze wijze wist dhr. Van Prooijen aan de hand van plafondschilderingen van Michelangelo, Raffael de vroegste pogingen om het perspectief tot uitdrukking toe te lichten, maar ook hun beperkingen te laten zien. Vervolgens toonde hij schilderingen van Mantegna in het piazza del Te in Mantua waarin voor het eerst illusionistische elementen aan de orde komen en het bijna onmogelijk is om te zien op welk punt schilderkunst, architectuur en stucwerker in elkaar overgaan. Hierbij kwamen schitterende voorbeelden van de perspectivische verkorting in beeld.
Het hoogtepunt van de lezing waren de werken van Andrea Pozzo, In de San Ignazio in Rome slaagde deze kunstenaar er in om op een tongewelf een volledig perspectivische illusie van een koepel te schilderen. Dankzij de geweldige manier waarop dhr. Van Prooijen deze prestatie toelichtte, kreeg voor velen die deze schilderingen reeds gezien hadden, dit kunstwerk een geheel andere inhoud.
Een daverend applaus was dank een terecht loon voor deze lezing.