Presentatie kookboek Mw. Schmeitz & documentaires Carrara, SardiniŽ Abruzzen en 'ItaliŽ van boven', vrijdag 6 oktober 2017

Yvonne Schmeitz's kookboek is in mei verschenen onder de titel "Romagna Mia". Zij vertelde kortweg iets over het ontstaan van haar boek, hun band met Emiglia Romagna en de trots van de plaatselijke bevolking over het verschijnen van het boek. Mooi dat een Dante Sittard lid dit voor mekaar heeft gekregen: chapeau!
Vervolgens zijn de volgende 3 documentaires vertoond:
Carrara:
Florence dankt haar schoonheid vooral  aan Carrara marmer. Momenteel worden 40.000 ton marmer geproduceerd in de zgn. Michelangelo steengroeve en van hieruit verzonden over de hele wereld. Dit heeft het landschap beslissend veranderd, maar ook het politieke bewustzijn van zijn inwoners.
Sardinië-Abruzzen:  deze film ging vooral over de dierenwereld en natuur ter plaatse. Even eens back to nature: een natuurlijk rustpunt in  de reeks van alle Dante-lezingen!
Italië van boven gezien - Geschiedenis van een land: aan de hand van de steden Rome, Sabaudia, Turijn en Milaan werd vertoond hoe de geschiedenis deze steden heeft gevormd en tot ontwikkeling heeft gebracht. Industrialisatie, fascisme en politieke doelen van de afgelopen decennia hebben hun esthetische sporen achter gelaten.