Leonardo da Vinci - Lichtend voorbeeld door mw. Annenies Keur, Dordrecht, vrij. 9 maart 2018

Op 9 maart jl. heeft kunsthistorica Annenies Keur ( Keur ART|Design, Dordrecht) een drukbezochte lezing over Leonardo da Vinci gegeven voor leden van Dante Alighieri Re mi del Limburgo. Annenies heeft “Arts and culture, early modern and medieval art” gestudeerd en heeft tevens een bachelor behaald in Art History.  Zij geeft diverse lezingen en cursussen over onderwerpen uit de kunstgeschiedenis, maakt grafische ontwerpen en redactionele illustraties, geeft workshops over verschillende kunstzinnige activiteiten en is betrokken bij diverse cultuur-historische evenementen.

Leonardo, “Lichtend voorbeeld”, kunstenaar en duizendpoot; ingenieur en homo universalis is nog steeds een zeer intrigerende figuur. Geboren in 1452, werkzaam in o.a. Florence en Milaan en vanaf 1516 woonachtig in Frankrijk. Daar is hij overleden in 1519. Leonardo da Vinci was architect, uitvinder, ingenieur, filosoof, natuurkundige, scheikundige, anatomist, beeldhouwer, schrijver, schilder en componist uit de Florentijnse Republiek tijdens de Italiaanse Renaissance. Hoe groot zijn faam ook is, zijn oeuvre als schilder is klein, grotendeels onvoltooid en verloren gegaan of erg schetsmatig. Iedereen kent zijn Mona Lisa en iedereen heeft gehoord van zijn vernuftige machines, maar wie was hij nu echt? Zijn omstandigheden en de tijdgeest van die periode, zorgden ervoor dat Leonardo in een lastig parket zat waarmee hij met de nodige creativiteit moest omgaan. Hoewel hij opgroeide in een rijke familie en de kans kreeg zich te ontplooien, had hij feitelijk geen toekomst en geen perspectieven (Leonardo was een onwettig kind). Toch wist hij al snel zijn naam te vestigen en zijn manier van werken bracht hem verder dan andere kunstenaars en inspireerden vele anderen. Zijn uitgebreide tractaten zijn dan ook dankbare lessen voor schilders geweest, zelfs tot in de huidige tijd.
Annenies heeft voor de leden van Dante deze avond een boeiende presentatie gehouden waarin ze ons een mooi inkijkje gaf in de achtergrond van het leven en werk van Leonardo da Vinci.