Non si muove foglia..... - op reis door ApuliŽ en Basilicata door Gregor Dijkhuis, Vrijdag 19 mei 2017

Dhr. Dijkhuis (Stupor Mundi) is een groot kenner van de geschiedenis van Filip II en de Hoge Middeleeuwen en verzorgt regelmatig lezingen over diverse thema's.
Deze avond nam dhr. Dijkhuis mee in de strijd van de Byzantijnen en de Normandiërs, die vanaf het jaar 1000 naar deze streken trokken. Onder de heerschappij van de Normandiërs en de Hohenstaufen werd Apulië en Basilicata een belangrijk economisch en politiek centrum van het Koninkrijk Sicilië van de 12e en 13e eeuw. Diverse hoogtepunten op historisch, cultureel en toeristisch vlak in de geschiedenis van deze regio, werden toegelicht op een zeer boeiende wijze.

Ook de keerzijde van het succes bleef niet onvermeld; de eeuwenlange onverschilligheid en economische achterstelling hebben zijn diepe sporen achtergelaten. Tot ver in de 20e eeuw behoorde dit gedeelte van Zuid-Italië tot de armste, meest miserabele gebieden van Europa waarin de maffia zich steeds nadrukkelijker manifesteerde. Dat de maffia anno 2017 op zijn retour zou zijn, is maar schijn... de Sacra Corona Unita, de Apulische tak van de maffia, beleeft gouden tijden!

Met zijn boeiende en aansprekende manier van vertellen, nam dhr. Dijkhuis de aanwezigen mee in zijn verhaal. De afgelopen decennia zijn er diverse situaties en voorvallen te noemen die laten zien wat de invloed is van de maffia en de manier van denken en leven van de Italianen.
Na afloop van de lezing werden onze gedachten dan ook nog lang gevuld met bijvoorbeeld de geschetste benadering van de plotselinge dood van paus Johannes Paulus I en de politieke moord op Aldo Moro.

Tot slot,
Dit was tevens de laatste lezing van dit seizoen. We gaan even met zomerverlof maar zien onze leden graag weer terug in het nieuwe seizoen. Een bijzonder seizoen, omdat Dante Alighieri Sittard op 26 mei 2018 de Giornata organiseert ter ere van ons jubileum.

Namens het bestuur wens ik ieder een gezonde zomer toe met hopelijk prachtige Nederlandse temperaturen en wellicht heerlijke Italiaanse vakanties.

Cordiale saluti
Marion Wagemans