Venetië, stad vol kunst en cultuur / Dhr. Luc Laudy, Sittard, vrij. 27 feb 2017

Op vrijdag 27 januari heeft de heer Luc Laudy een lezing verzorgd over Venetië. Deze stad die al eeuwenlang tot de verbeelding spreekt, trekt nog steeds elke dag duizenden belangstellenden van over de hele wereld. Samen met Rome en Florence behoort Venetië tot de “Grand Tour” en is het zeker de moeite waard vanwege de enorme hoeveelheid kunst en cultuur.
De van oorsprong republiek Venetië is door de jaren heen een economische grootmacht geworden en door deze grote welvaart heeft de kunst zich optimaal ontwikkelt.
De stad bracht een groot aantal architecten, beeldhouwers , schilders, componisten en theatermakers voort.

De heer Laudy nam ons aan de hand van een levendige presentatie mee hoe in de loop der jaren diverse schilders het steeds weer verrassende licht in de lagune gebruikten om te komen tot hun meesterwerken.
Bekende vedute-schilders als Canaletto (1696-1768) en Guardi (1712-1793) maar ook architecten als Andrea Palladio (1508-1580)en Vincenzo Scamozzi (1548-1616), bepalen nog steeds de unieke “skyline” van de lagunestad Venetië. Niet alleen in de schilderkunst, maar zeker ook in de muziekgeschiedenis, is de Venetiaanse School toonaangevend geweest. Diverse componisten zoals Adriaen Willaert, Andrea Gabrieli, Montoverdi en niet te vergeten Vivaldi werden geïnspireerd door deze stad. Vele beroemde kunstenaars hebben gewerkt en gewoond in Venetië en zijn er begraven. De lagune, paleizen, kerken en grachten, bruggen en pleinen, lenen zich bovendien voor een fantastische decor en worden daar regelmatig voor gebruikt. Tegelijkertijd is Venetië een stad die naar de toekomst kijkt en met zijn jaarlijkse filmfestival en de Biënnales voor theater, beeldende kunst en architectuur, prijkt deze culturele stad nog steeds op de culturele wereldkaart.
Na afloop zijn er nog diverse vragen gesteld aan de heer Laudy, die hij door zijn enorme kennis over deze stad met zijn kunst en cultuur, met enthousiasme heeft beantwoord.

Kortom, een geslaagde avond met prachtige beelden, een goede presentatie en meeslepende muziek.
Dank aan de heer Laudy die we graag nog een keer willen terugzien!

Namens het bestuur van Dante Alighieri Sittard,
Marion Wagemans