Eindejaarsbijeenkomst / 14 december 2018.

Wat was het een bijzonder jaar dat Dante Alighieri Re Mi del Limburgo achter de rug heeft. Zowel door het aftreden van Piet Meessen als Roel Schaeps  en een goed bezochte Giornata gebeurde er zeker het een en ander.
En hoe bijzonder ook dat we op deze laatste lezing wederom hebben mogen genieten van Guus en Martina Reinartz en het Eurasia Kwartet. Reeds vele malen eerder hebben we tijdens de lezingen mogen genieten van de prachtige multivision-shows van Guus Reinartz en zijn partner Martina.
Of het nu gaat over de “1000 kleuren van Toscane en Cinque Terre”, of over “ontmoetingen in Italië”, altijd weet Guus ons weer te boeien met de manier waarop hij al zijn zintuigen aan het werk zet om de indruk en sfeer van een moment vast te leggen. Door oog te hebben voor de kleinste nuances, details en daarbij het zonlicht voortdurend in te zetten, zien we zijn belangrijkste inspiratiebronnen, namelijk: de natuur, de mens en de cultuur. Ook deze avond werden we weer getrakteerd op prachtige beelden, dit keer van het gebied rondom de Dolomieten. En of het nu
zomer- of winterbeelden zijn, de fantastische schoonheid van het land en in het bijzonder deze streek, kwam goed naar voren. Te merken aan de reacties na afloop viel het in goede aarde.
Een dag later werd bekend dat Guus Reinartz de jaarlijkse fotowedstrijd van Stichting Limburgs Landschap heeft gewonnen met een foto van de Van Tienhovenmolen in Gasthuis bij Bemelen. Zowel door de vakjury als het publiek werd hij tot winnaar uitgeroepen. Namens Dante wensen we Guus dan ook van harte proficiat met deze mooie prijs!

Na de multivision-show hadden we het Eurasia Quartet in ons midden, die die avond wederom voor ons gespeeld hebben en waar we erg verheugd over waren. Dit quartet, opgericht in Maastricht in 2013, leent zijn naam “Eurasia”, aan de afkomst van de vier musici. Elk van hen heeft een band met Rusland, een land dat Europa en Azië verbindt. Eurasia! Het quartet verzorgt regelmatig optredens in Nederland, België en Duitsland en heeft in 2015 de Henriëtte Hustinxprijs gewonnen als meest veelbelovende ensemble van het conservatorium van Maastricht. Nogmaals dank voor Nikita, Dimitri, Ekaterina en Stanislav, voor de warme en sfeervolle muziek!

We waren als bestuur en vereniging daarom bijzonder blij dat zowel het Eurasia Quartet als Guus en Martina Reinartz op de laatste lezing van het jaar aanwezig waren.
Onder het genot van een hapje en een drankje hebben we met elkaar kunnen bijpraten en terugkijken op 2018.
We hopen u allen in 2019 weer terug te zien en hopen dat u fijne Kerstdagen heeft gehad. Wij wensen u in ieder geval een goed, gezond en sprankelend begin van 2019!

Felice anno nuove!

Mede namens het voltallige bestuur,
Marion Wagemans