Geschiedenis van de Italiaanse wijn / mw. Van Es, vrij. 8 apr 2016

Op vrijdag 8 april jl, heeft Marie Florence van Es een zeer drukbezochte lezing gehouden voor de leden van Dante Alighieri Sittard en hun introducées met als thema " De geschiedenis van de Italiaanse wijn".
Marie Florence is naast het feit dat ze o.a. Italiaanse Taal-en letterkunde heeft gestudeerd, ook auteur van het boek " Langs de wijngaarden van Italië" en heeft de vele aanwezigen meegenomen in de boeiende wereld van de Italiaanse wijncultuur.
Diverse thema's kwamen aan bod, variërend van de wijnbouw uit de tijd van het Romeinse Rijk, de oude Grieken en de Etrusken tot aan de manier waarop in de tegenwoordige tijd de wijnbouw plaatsvindt.
Ze heeft op een heldere en levendige manier haar verhaal gedaan over de ontstaansgeschiedenis, de diverse druifsoorten, de handel en export, de opkomst van de Franse en andere nieuwe "wereldwijnen" en de noodgedwongen modernisering die Italië vanaf de jaren 70 van de vorige eeuw heeft doorgemaakt.

Na afloop was er kort gelegenheid om met Marie Florence te spreken en is onder het genot van een drankje nog enige tijd gezellig nagepraat
Een zeer geslaagde avond, mede dankzij het enthousiasme van Marie Florence, waarvoor Dante Alighieri haar heel hartelijk wil danken.

Marion Wagemans
Algemeen bestuurslid Dante Alighieri Re Mi Del Limburgo