De smaak van de Italiaanse cinema /dhr. Toma, Arnhem, vrij. 17 juni 2016

Op vrijdag 17 juni jl, heeft de heer Toma ( Sittard, 1974) een lezing gehouden voor de leden van Dante Alighieri Sittard. Tijdens deze avond was het mogelijk om zonder extra kosten een extra introducée mee te nemen om op die manier meer mensen te laten kennismaken met Dante Alighieri en het thema van die avond: “De smaak van de Italiaanse cinema”.

De heer Toma studeerde Film en Opvoeringskunsten aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Hij begon met het schrijven van filmrecensies voor de Filmkrant en werd later webredacteur voor Cinema.nl. Sinds 2007 is hij als filmjournalist verbonden aan de Volkskrant.
Tijdens de presentatie van de heer Toma, liet hij aan de hand van getoonde beelden zien, hoe de Italiaanse cinema zich door de jaren heen steeds weer een weg heeft gezocht tussen realisme en stilering. Klassiekers als Antonioni en Fellini, maar ook de meer modernere films als “La grande bellezza” en “Le quattro volte’, laten goed zien dat door op een bepaalde manier naar het beeldmateriaal en filmfragmenten te kijken, deze films een andere betekenis en waarde krijgen.

De films die voorbij kwamen waren, in de volgorde van vertoning:
Le meraviglie (Alice Rohrwacher, 2014)
La dolce vita (Federico Fellini, 1960)
La Grande Bellezza (Paolo Sorrentino, 2013)
Sacro GRA (Gianfranco Rosi, 2013)
Umberto D. (Vittorio De Sica, 1952)
Le mani sulla città (Francesco Rosi, 1963)
La stella che non c'è (Gianni Amelio, 2006)
Le quattre volte (Michelangelo Frammartino, 2010)
Viaggio in Italia (Roberto Rossellini, 1954)
La notte (Michelangelo Antonioni, 1961)
I vampiri (Riccardo Freda en Mario Bava, 1957)
Suspiria (Dario Argento, 1977)
La solitudine dei numeri primi (Saverio Costanzo, 2010)

Nadat er gelegenheid was voor het stellen van vragen, werd de avond beëindigd en kunnen we terugkijken op interessante lezing over de Italiaanse “cinema”. Dit mede door de grote kennis van de heer Toma en zijn boeiende manier van vertellen over het onderwerp, Ondanks de warmte in de aula en de hevige regenval buiten, werd de lezing druk bezocht en kijken we terug op een geslaagde avond.
Hiermee is tevens een einde gekomen aan het programma voor dit seizoen en kijken we vol verwachting uit naar het komende jaar wanneer het bestuur van Dante u een mooi gevarieerd programma zal aanbieden.

Fijne zomer en tot in september!
Marion Wagemans
Algemeen bestuurslid Dante Alighieri Re MI Del Limburgo