<i>lezingen</i>
<i>lezingen</i>
  • © 2020 Società Dante Alighieri - comitato Regioni Minerarie del Limburgo - Sittard-Geleen contact 0

lezingen

Agenda lezingen


aanvang: 19.30 uur Locatie: Trevianum Scholengemeenschap, ingang Havikstraat, 2de verdieping.
Leden van Dante hebben gratis toegang. Aan niet-leden vragen we een donatie van Euro 5,00


tot nader order uitgesteld:


Dante quiz

Riccardo d'Andolfi (Dordrecht)


Test uw Italiaanse kennis en doe mee aan de eerste Dante-quiz !

Denkt u dat u veel over Italië weet? Dan is dit DE gelegenheid om dat te meten. Op vrijdag 17 april 2020 houden wij een quiz. In zes ronden met elk een ander onderwerp testen wij uw kennis. Denkt u dat u nog niet zoveel weet over Italië? Het zal u verbazen hoeveel u al wel weet! Bovendien is een quiz nog leerzaam ook!

Weet u hoe Mickey Mouse in Italië heet? Welk ingrediënt zit wel in pasta, maar niet in pizza? Waar woonde de laatste koning van Italië? Wat is een ‘regione speciale’? In welk jaar deed de groep “Il Volo” mee aan het songfestival? Wat heeft een koningin met pizza te maken?
Als u 90% van deze vragen kunt beantwoorden, dan moet u zeker een gooi naar het winnen van deze quiz doen! Heeft u 90% van de vragen fout, dan moet u zeker meedoen, want deze vragen komen niet in de quiz voor! Waar we wel vragen is uw kennis over Geologie, Eten, Geschiedenis, wat algemene vragen en veel muziek vragen.
Herkent u bijvoorbeeld die Italiaanse hit, die we nu achteruit laten horen? Of dat bekende melodietje dat we nu twee keer zo snel of twee keer zo langzaam afspelen. En weet u het Italiaanse origineel van bekende Nederlandstalige nummers?
Deelname is in groepen van maximaal 5 personen. Vooraf inschrijven is gewenst. De inschrijfmogelijkheid zal half maart 2020 hier worden toegevoegd.

Stacks Image 30
tot nader order uitgesteld:


Divina Commedia in de hedendaagse kunst en populaire cultuur & muzikale afsluiting met Italiaanse liedjes.

Fabiana Dammers (Amsterdam)


'Ik ben zelf afgestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam (zowel de bachelor als master) met Dante als specialisatie. Het onderwerp van mijn masteronderzoek was "La Divina Commedia e la sua metamorfosi nella musica popolare", waarbij ik de rol van Dante's "Divina Commedia" in de hedendaagse kunst en populaire cultuur, met nadruk op de muziek (en symboliek) bestudeerd heb. Daar gaat mijn lezing ook over.' 'Ook heb ik nog zang gestudeerd aan het Conservatorium van Amsterdam en ben tevens werkzaam als zangeres en singer-songwriter, waarbij ik momenteel steeds vaker in het Italiaans zing en ook volledige optredens in het Italiaans geef (bij Italiaanse avonden, wijnproeverijen, recepties e.d.). Dat doe ik in de vorm van solo optredens met eigen Italiaanse liedjes en bekende Italiaanse liedjes (van o.a. Patty Pravo, Lucio Battisti, Gianna Nannini, Zucchero, Elisa, Ligabue). Ik begeleid mezelf op akoestische gitaar.' 


"Lasciami Illusa", welke op mijn debuutalbum verschenen is:
 https://youtu.be/32qprKAuKKk


Stacks Image 28

eerdere lezingen:
01/2020 over pausen als rotsen en pausen als kiezelsteentjes (Dr. Math Osseforth, H.I. Ambacht)
12/2019 keizerskroningen in Rome (Dr. Anne Huijbers, Bern, CH)
11/2019 fenóómeni - fuoco, terra, aria e acqua (Herman Cole, Sint Niklaas, BE)
10/2019 lezing in het italiaans over Oriana Fallaci (Luigi Barone, Dordrecht)
09/2019 ontdek de magie van Puglia (én Matera) (Saskia Balmaekers, Maastricht)
05/2019 reizen met Vasari (deel 2) (Thei Salden, Limbricht)
03/2019 Austera Eleganza: Turijn in beeld, woord, muziek en smaak (Patrizia Schiozzi, Pieter Bakker)
02/2019 Commedia dell'arte: Carnaval en Tabacologica in Italië (Jos Engelen, Sittard)