<i>workshops</i>
<i>workshops</i>
  • © 2020 Società Dante Alighieri - comitato Regioni Minerarie del Limburgo - Sittard-Geleen contact 0

workshops

Workshop taal en geschiedenis Italië:

Onze vereniging organiseert al decennia met veel succes cursussen Italiaans. We willen nu ook eens iets anders aanbieden. Veel van onze leden, al of niet cursist, zullen vast een speciale belangstelling hebben voor de geschiedenis van Italië en daar graag meer van willen weten. Zo ontstond bij ons de gedachte, dat een serie bijeenkomsten waarin niet alleen het Italiaans centraal staat, maar ook speciaal aandacht wordt besteed aan de geschiedenis van het land, een mooie aanvulling van het programma zou zijn.

Komend cursusseizoen willen we daarom, bij voldoende belangstelling, iets organiseren waarbij taal en geschiedenis van Italië op een leerzame, maar ook speelse manier met elkaar verbonden worden door la storia te bestuderen mediante la lingua. Concreet verdiep je je in de Italiaanse geschiedenis aan de hand van een Italiaanstalig boekje, dat speciaal geschreven is voor buitenlandse studenten. Natuurlijk kunnen rondom de verschillende onderwerpen ook andere teksten gebruikt worden.

De formule die ons voor ogen staat, heeft niet de opzet van een traditionele cursus, maar meer van een workshop. Dat wil zeggen: de ‘docent’ begeleidt en geeft voorzetten, maar de deelnemers zijn vooral ook zelf actief, bijvoorbeeld door zich te verdiepen in een bepaald thema en daar iets over te vertellen of te presenteren, of door een stukje tekst over dat thema te vertalen. Alle ideeën en initiatieven van deelnemers zijn welkom. Hoe het allemaal in zijn werk gaat staat dus niet op voorhand vast, maar wordt mede door de deelnemers zelf bepaald. Het is vooral júllie workshop, met ieders eigen inbreng. Plezier in het ontdekken staat voorop.

Voor wie is deze nieuwe workshop bestemd? Het boekwerkje dat we gebruiken gaat uit van een taalniveau B2-C1. Deze classificatie lijkt ons wat overdreven en het is ook niet nodig dat je de teksten allemaal moeiteloos tot in detail kunt lezen, maar een B1-niveau is zeker wel vereist. Dit betekent, dat je toch wel een jaar of vijf les moet hebben gehad om mee te kunnen doen.

Rode draad in de workshop is het boekje Storia uit de serie l’Italia è cultura, verkrijgbaar bij Intertaal. Het kost circa € 12. Je moet dit zelf aanschaffen.

De kosten van de workshop bedragen € 130. Het boekje Storia is niet in de prijs inbegrepen; kosten van ander materiaal dat wordt uitgereikt wel.

De workshop omvat acht avonden, van 19 tot 21 uur, en wel op de volgende dinsdagen:
10 en 24 november
8 en 22 december
12 en 26 januari
9 en 23 februari

Het maximum aantal deelnemers is acht. De bijeenkomsten worden niet, zoals gebruikelijk, in Trevianum gehouden, maar in een zaal van het Gemeenschapshuis te Munstergeleen, waar ook faciliteiten zijn voor presentaties met een beamer.

Begeleider van de workshop is Alfons Caris, bestuurslid en cursuscoördinator bij Dante Alighieri Sittard-Geleen. Alfons is vertaler Italiaans en heeft afgelopen twee jaar enkele boeken uit de serie Storia d’Italia van Indro Montanelli vertaald.

Je kunt je voor de cursus inschrijven door een mail te sturen naar secretariaat@dante-alighieri-sittard.nl, al of niet via de website van onze vereniging (https://www.dante-alighieri-sittard.nl). Wil je eerst meer informatie, dan kun je bellen of mailen met Alfons Caris, e-mail a.caris@planet.nl, tel. 06-83797451.

Stacks Image 7


inschrijfformulier:

Formulier wordt geladen ...